Yandex.Metrica

Niksar

niksar ilçesi
karadeniz ilçesi

Niksar; Orta Karadeniz’de bulunan Tokat ilinin ünlü bir ilçesidir. 1891 yılında ilçe hüviyetini kazanmıştır.

Niksar:

Niksar Tarihi:

Niksar, Pers İmparatorluğu‘ndan sonra Pontus Krallığı döneminde Cebaria adıyla tanınmıştır. Romalılar ve Pontusluların savaşından sonra Romalıların eline geçmiştir. Niksar ismi Neocaesarea (Kayser’in yeni şehri) adından bugünkü ismini almıştır. İlçe Roma İmparatorluğu’nun M.S 395 yılında bölünmesiyle Bizans egemenliğine girmiştir. Türklerin eline geçmesi ise 1067 yılında Alp Arslan’ın komutanlarından Afşin Bey tarafından gerçekleştirilmiştir. İlçe Danışmendliler tarafından fethedilerek; bu devletin kurucusu Melik Danişmend Gümüştekin Ahmet Gazi tarafından bu devletin başkenti olarak belirlenmiştir. İlçe, 1175 yılında büyük Türk beyi II. Kılıçaslan tarafından Türk topraklarına katılmıştır. Bu tarihten sonra da başka devletler tarafından sürekli el değiştiren ilçe, son olarak Yıldırım Beyazıt’ın oğlu Süleyman Çelebi tarafından 1398 yılında Osmanlı topraklarına katılmıştır. Pek çok Osmanlı padişahı doğu seferleri sırasında bu ilçeye uğramışlardır. Bu padişahlardan bazıları; Fatih Sultan Mehmet, Yavuz Sultan Selim ve Kanuni Sultan Süleyman‘dır. Pek çok devletin ikamet ettiği ilçede önemli tarihi miraslarda bulunmaktadır. Bu eserlerden bazıları ve ünlü yatırlar;

Taşmektep
Talazan Köprüsü
Çöreğibüyük Camii
Ulu Cami
Yağıbasan Medresesi
Melikgazi Türbesi
Kırkkızlar Kümbeti
Akyapı Kümbeti
Kolag Kümbeti
Niksar Kalesi
Cikrikci Baba Türbesi
Erzurumlu Sahir Emrah Türbesi
Leylekli(Yılanlı) Köprü
Hüseyingazi Köyündeki Kaya Mezarı

İlçedeki Yağıbasan Medresesi ve şehrin genel görünümünden güzel bir kesit sunan manzara… Yağıbasan Medresesi aynı zamanda Anadolu’nun ilk medresesidir.

Yağıbasan Medresesi - Niksar
Yağıbasan Medresesi – Niksar

Niksar Coğrafyası:

Rakımı 350 metreden fazla olan ilçenin ovaları ve yaylaları çok meşhurdur. Bunlar içerisinde en önemli olanı Çamiçi yaylasıdır. Yayla sadece Niksar değil; Tokat içinde önem arz etmektedir. Kelkit çayının da bir bölümü bu ilçeden geçmektedir.

Niksar İklimi:

İlçenin kış ayları ılık ve yağışlı, Yaz ayları ise sıcak geçer. Yalnız bunu yaylaları için söyleyemeyiz. Rakımı çok yüksek olan yaylaların yazı da, kışı da oldukça sert bir iklime sahiptir.

Niksar Ekonomisi:

İlçede ekonomik hayatın büyük çoğunluğu tarıma dayalıdır.

Niksar Turizm:

Turizm açısından da ilçenin en önemli bölgesi Çamiçi yaylasıdır. Bu yaylada düzenli olarak etkinlikler yapılmaya başlamıştır.

İlçe aynı zamanda dünyanın en yumuşak ve içimi en kolay sularından biri olan Niksar Ayvaz Suyu’na sahiptir. Bu su hem ilçe ekonomisine, hem de ülke ekonomisine ciddi katkı sağlamaktadır.

İlçeden tipik bir görünüm…

niksar ilçesi
karadeniz ilçesi

İlçenin yeşil doğasıyla iç içe nefis bir manzara…

niksar genel görünüm
ilçe genel görünüm

İlçe merkezindeki bir sokaktan fotoğraf…

İlçede yol
İlçe’de bir sokak

Fotoğrafcı (Photographer): Serhat Bozkurt – Freelance Photographer

Yorum Gönderin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir