Yandex.Metrica

Dünya

Üzerinde yaşadığımız gezen, dünyanın yarıçapı 6400 km ve yoğunluğu 5,52 kg/m3’dür. Güneşe yakınlık bakımından üçüncü sırada yer alan dünya ile güneş arasındaki uzaklık 1.5 x 10 8 km’dir. Ve bu uzaklık 1 AB. (Astronomik Birim) olarak kabul edilmiştir. Güneş sistemindeki diğer gök cisimleri arasındaki mesafeler de genellikle bu birim kullanılarak belirtilir. Yapay uyduların kullanılmaya başlaması ile dünyanın tam şekli belirlenmiş ve bu şekle Geoit adı verilmiştir. Dünyanın konumu, atmosferi ve iç yapısı üzerinde yaşam barındırabilmesi için en uygun şekildedir. Güneş sisteminde ve bilinen tüm gezegenler arasında yaşama el verişli tek gezegen dünyadır. Koruyucu bir kılıf görevi gören atmosferi sayesinde meteor çarpmalarına ve güneşin yaydığı zararlı ışınlara karşı gezegen korunur.

Dünyanın iç yapısı üç katmandan oluşmaktadır. Bu katmanlardan en dışta bulunan ve yaşamaya elveriş olana kabuk adı verilmektedir. Tüm canlı yaşamını üzerinde bulunduran, o bu katmanın ortalama kalınlığı 30 km kadardır. Kabuğun hemen altından başlayıp çekirdeğe kadar devam eden tabakaya manto adı verilir.5100 km derinliğe kadar inen manto tabakasının kabuğa yakın olan bölümü kırılgan kayalardan oluşmaktadır. Dünyanın merkezindeki ısı 5000 C° civarında olduğundan mantonun çekirdeğe yakın bölümü erimiş kayalardan oluşmaktadır. Manto tabakasındaki basınç nedeni ile erime noktaları yükselen demir ve magnezyum katı halde bulunurlar. Dünyanın merkezini oluşturan çekirdek ise %90 oranında sıvı demirden oluşmaktadır. Bunun nedeni çekirdekte tahminen 3 milyon Atm olan basınç altında demirin erime noktasının 8000 C°’yi bulan çekirdek ısısından düşük olması olarak açıklaya biliriz. Oldukça etkileyici bir gezegen dünya…

8 yorum

  1. Hasan atmasyon yapma onu allah bilir 200 yıl sonra olcak mı olmayacakmı ? Ayrıca sen bu devirde toparak çamur yolda yürümek istermisin ? 1 ağaç kesiliyor 1000 fidan dikiliyor.O zaman çamurlu yolda ne Nikeyi nede Adidası unut… Üzgünüm hayat böyle devam ediyor.

  2. piş dünya budünyayı bizkırletik ağaçları kestık yol yaptık bina yaptık tehlikeli maddeler kullandık resmen dünyaya kötü davrandık. biz dünyadan aldık dünyada bizden alacak. isteklerim şu ki fabrikalara filitre koyulması radasyon salan makineleri ortadan kaldırılması. çopleri çöp kutusuna kimyasal atıklarıda devletin temizlemesi parfümlerin çok kulanılmaması. ve tabiki ozon tabakasını delmiyecek madelerin olduğunu biliyorum. o maddelerilin görülmesini isterim

Yorum Gönderin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir