Altın Çilek

Altın Çilek

Altın çilek (yer kirazı, inka eriği, physalis) Orta Amerika ve Güney Amerikanın doğusunda doğal olarak yetişen küçük bir meyvedir.

Meyveleri vitamin bakımından zengindir, hoş bir kokusu vardır.

Ham meyveleri ekşidir, güneşte olgunlaştığında sarı turuncu renge döner ve tatlanır.

Meyveleri doğrudan yenilebildiği gibi, meyve salatalarına, dondurmaya, kek ve pastalara konulur ve reçeli yapılır.

Ürünümüz ALTIN ÇİLEK solanaceas ailesine aittir.
Yuvarlak bir meyve olup ağırlığı 5-7 gram arasındadır.

Çapı yaklaşık olarak 2 cm’dir.

ALTIN ÇİLEK taze iken doğal kağıtımsı sarımsı bir kabuk ile kaplıdır ve yenilebilmesi için çıkarılması gerekmektedir.

ALTIN ÇİLEK pürüzsüz kolay şekil alan parlak ve turuncu-sarı bir dış yüzeye sahiptir. Özü sulu ve içerisinde çok ufak açık sarı çekirdekleri vardır. Dinlendirildiğinde tadı tatlılaşır.

Bu ürün taze olarak kurutulmuş olarak tek başına veya meyve ve sebze salatalarında diğer ürünlerle beraber de tüketilebilir.

Ayrıca çikolata ile kaplanıp tatlılarda da kullanılabilir.
Reçellerde soslarda keklerde vs. kullanılabilir.

Yani ALTIN Çilek harika bir ürün olup karışımlarda yada tek başına kullanılabilir.

Bu nefis ve egzotik meyve aynı zamanda çok sağlıklı ve tıbbi olarak birçok faydaya sahiptir.

Altın Çileğin Faydaları:

Kilo vermeye yardımcıdır.
Diyabet – şeker hastalığına faydalıdır.
Sindirim sistemindeki parazitleri yok eder.
Dünyanın en zengin lif oranına sahip meyvesidir.
C vitamini oranı yüksektir.
Antioksidan ihtiva eder.
Aynı zamanda bu mucizevi meyve kanı arındırır.
Görme sinirlerini yapılandırır,
Prostat ve boğaz ağrıları tedavilerinde olumlu etkileri vardır.

Altın çilek’in, içerdiği keroten sayesinde serbest radikalleri etkisiz hale getirip yaşlanmayı geciktirir.

Cildi güneşin zararlı etkilerinden ve cilt kanserinden korumaya yardımcıdır.

Ayrıca metabolizmayı hızlandırır, kan dolaşımını düzenler.

Güney Amerika’da deri, şeker, kalp, verem ve idrar yolu hastalıklarında halk tarafından tedavi amacı ile sıkça kullanılan bir bitkidir.

İçeriğinde portakaldan daha fazla C vitamini vardır.

Potasyum içeriği açısından en zengin meyvedir.

Önemli miktarlarda karoten (Vitamin A 9 ) ve vitamin B içerir.

Olgun meyveleri daha yüksek miktarlarda beta karoten konsantrasyonu içerir.

Besin değerlerinin çok yüksek olması nedeniyle özellikle okul öncesi çocukların beslenmesi için tavsiye edilir.

Bol idrar söktürür, kandaki ürik asidi atar.
Böylece Gut ve romatizma için çok yararlıdır .

Karındaki suyu boşaltır. Karaciğer şişliğini giderir.

Bunu Paylaş

1 yorum

  1. byufuk45

    Bu harika meyveyi ilk olarak bu sene semt pazarımızda gördüm.Tabi nasıl bir meyvedir,nereden gelir bilmediğim için almak için de düşünmedim.Kısmet olursa denemek isterim.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir